'Als je Alfa College Hoogeveen binnenkomt, moeten circulariteit en duurzaamheid recht in je gezicht komen.'

Alfa College

Hoe verbouw je een schoolgebouw op zo’n manier dat het bijdraagt aan een betere wereld? Toen Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur van het Alfa-college in Hoogeveen, hoorde dat het schoolgebouw mocht worden verbouwd, wist hij direct zeker dat hij dit circulair wilde doen.

Diensten

Projectmanagement

Turn-key realisatie

In samenwerking met

Het Alfa-college vroeg Hollandse Nieuwe als circulair architect en Zwartwoud als circulair interieurbouwer. De studenten van de school werden nauw betrokken in het proces en uitgenodigd om mee te denken over circulariteit, duurzaamheid en hergebruik van materialen.

Het nieuwe schoolgebouw is ingericht met allerlei materialen afkomstig uit het oude gebouw, en waar dit niet mogelijk was, werden circulaire materialen ergens anders vandaan gehaald.

Een aantal voorbeelden:

  • We gebruiken gevelwanden voor de bar in het grand café;
  • De materialen van de oude bar werden hergebruikt om er een compleet nieuwe bar van te maken;
  • De metalen balustrade is gebruikt voor de ontvangstbalie;
  • Oude trappen van natuursteen zijn gebruikt voor het blad van de ontvangstbalie en tussenwanden;
  • En de houten bladen in de keuken zijn gemaakt van samengesteld hout, waarvan te herleiden is waar het hout eerder voor diende.

Zwartwoud was verantwoordelijk voor een groot aantal meubelen: de ontvangstbalie, de bar, de keuken, tussenwanden, hoge tafels, banken en de kapsalon.

Samen met Hollandse Nieuwe en Zwartwoud heeft de school een oogstlijst gemaakt. Bork Groep sloot vervolgens aan als specialist in circulair slopen: zij zorgden ervoor dat de materialen voor hergebruik netjes werden gedemonteerd.

Waar nieuwe materialen nodig waren, kozen we voor duurzame materialen.

Neem contact op met [name visible on live site]

We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contact