Volgende Vorige

N.V. Nederlandse Gasunie

Circulair Interieur Nederlandse Gasunie Groningen door Zwartwoud en Vector-i

Twee verdiepingen van de Nederlandse Gasunie in Groningen zijn verbouwd. Zwartwoud en Vector-i beten zich vast in een circulair bouwproces: alle materialen en meubelen uit het gebouw zijn geïnventariseerd en op grote schaal opnieuw ingezet. Het resultaat is een interieur dat zonder moeite binnen de organische architectuur past.

Om een circulair interieurontwerp mogelijk te maken is aan het begin van het ontwerptraject een inventarisatie gemaakt van de bestaande situatie. Meubels en architectonische elementen zijn in kaart gebracht en opgenomen in een database. Van elk afzonderlijk element is vervolgens de potentie beoordeeld aan de hand van het programma van eisen en de circulaire prioriteitsladder.

Voor alle elementen is naar alternatief gebruik gezocht wanneer de architect ze niet direct in het gebouw kwijt kon. Meubels zijn bijvoorbeeld geschonken aan non-profitorganisaties of mensen die in armoede leven. Als ook dat niet kon is overgegaan tot recycling. Het tapijt was bijvoorbeeld op en is door de fabrikant als grondstof teruggenomen. Het nieuwe tapijt dat is gelegd is circulair.

In het project zitten meer manuren dan voor een project gebruikelijk is, maar laten de ontwerpers weten “Daardoor is het echter niet duurder geworden – juist door circulaire keuzes te maken is bespaard op materiaalkosten, energie en transport.”