Meubelmaker 'Lange Jan' vertelt

Hoe ziet het leven van een meubelmaker bij Zwartwoud eruit? Ons 'Lange Jan' vertelt er alles over. 'Ik ben gewoon enthousiast!'

Jan van der Werf, op de werkvloer beter bekend als Lange Jan

'Ik ben allround meubelmaker: ik doe van alles en nog wat. Van magazijnwerkzaamheden, tot de machinale, tot meubels maken. In 1985 ben ik hier terechtgekomen als leerling en ik ben altijd blijven hangen. De tijd vliegt. Mensen zeggen wel eens: ‘je zit vastgeroest!’, maar ik heb gewoon heel veel plezier in mijn werk. Dan hoef je niet weg, als je het mij vraagt! Het bevalt me hier prima.

Ik ben monteur geweest, heb de machinale bediend en ben nu vooral meubelmaker. Toen de kinderen werden geboren, ben ik gestopt met montagewerk en naar de fabriek gegaan. Daar zit ik goed: ik heb hier veel afwisseling. Het is niet elke dag hetzelfde keukenkastje, zeker niet.

 

'Gereedschap te huur, niet te duur!'

Ik stap ’s ochtends om kwart voor zeven op de fiets hiernaartoe. Dan houd ik me bezig met het in elkaar zetten van meubels, stukje montagewerk, soms zelf zagen. Ik maak de meubels klaar voor transport. Bouten, lijm, lamello’s, beugels, dat een beetje. Alles komt aan bod.

Ik werk veel met de werkvoorbereiding samen, en met de projectleiders. Als dingen nog onduidelijk zijn, loop ik gewoon even naar ze toe. Ik hou van korte lijntjes. Even naar boven lopen en dan weet je direct hoe het zit.

Als meubelmaker maak je iets voor het zicht, wat je later ook weer ergens terug kunt zien. Je zet iets van A tot Z in elkaar en dan heb je een eindproduct. Dat vind ik mooi. De variatie in mijn werk maakt het zo leuk: van machinaal, tot meubels bouwen. Van magazijnwerk, tot interne klusjes. Ik heb al veel afdelingen doorlopen, ik ben alleen nog geen directeur geweest, haha!

We werken voor veel verschillende opdrachtgevers. Ik vond het UCP voor het UMCG een mooi project en bijvoorbeeld ook de boekwinkels van Van der Velde een paar jaar geleden. Een bijzondere klus was het crematorium in Groningen. Ik was een tijdje geleden op een crematie en toen zag ik daar het meubel dat ik zelf had gemaakt. Op zo’n plek wil je niet te vaak hoeven komen natuurlijk, maar dat was wel speciaal!

Ik heb plezier in mijn werk. Dat komt door een combinatie van leuke collega’s en leuke opdrachten. Ik heb het altijd naar mijn zin, er is ruimte voor een dolletje. Ik vind het fijn dat je hier alles tegen elkaar kunt zeggen, met een lach én een traan. Als je hier zo lang werkt, is het eigenlijk gewoon een soort familie.

Collega’s komen vaak langs met: ‘Jan, heb je dit voor mij te leen? Heb je dat te leen?’. Ze weten mijn gereedschapskist altijd te vinden. Laatst had ik er een briefje op geplakt: ‘Gereedschap te huur, niet te duur!’ Zulke grapjes kunnen hier en dat is ook leuk.

'Circulariteit betekent ook voor de meubelmaker nieuwe uitdagingen.'

Naast mijn werk als meubelmaker zit ik ook in de personeelsvereniging (PV) en doe ik BHV. Ik vind het harstikke goed om mensen te kunnen helpen als er wat aan de hand is. Liever niet natuurlijk, maar wat moet, dat moet! Dat doe ik nu zo’n 10 jaar en in de PV zit ik ook zo’n 2 à 3 jaar. De feestjes van Zwartwoud zijn erg leuk en ik vind het mooi om onderdeel te zijn van zo’n actieve club.

Ik ben gewoon enthousiast!

Ik vind het hartstikke goed dat we bij Zwartwoud bezig zijn met circulariteit. Ik hou me daar thuis ook wel mee bezig. Als je ziet wat er soms wordt weggegooid…!

Circulariteit betekent ook voor de meubelmaker nieuwe uitdagingen. Je weet soms niet wat je tegenkomt aan spijkers en schroeven in een stuk hout, dus dat is even oppassen. Of als iets helemaal in elkaar gelijmd zit. Maar ik vind het leuk werk. Anders heb je een geproduceerd of voorbewerkt materiaal uit de machinale wat je in elkaar zet en nu krijg je soms een product en een tekening en dan is het: ‘Zaag maar in stukken en maak dat er maar van!’

Maar over het algemeen: ik vind het goed voor de toekomst. Het is een nieuwe trend. Dat vind ik mooi.”

Neem contact op met [name visible on live site]

We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contact