‘Ik zorg er als Facility Manager voor dat mensen hun werk goed en fijn kunnen doen, dat alles er omheen geregeld is. '

Tessa Hilbrands is Facility Manager bij Zwartwoud. Wat doet een Facility Manager precies? En wat houdt dat specifiek in voor Zwartwoud? Tessa vertelt.

Hoe mijn dag begint? Heel verschillend! Soms heb ik mijn tas nog niet uitgepakt en is de eerste melding of storing al binnen. Andere dagen pak ik een grote kop thee en neem ik de appjes en mails door die binnengekomen zijn.

Als je kijkt naar Facility management, vallen daar heel veel facetten onder: zoals groenvoorziening, catering, wagenpark, gebouwbeheer, huisvesting, inrichting, kantoorartikelen, beveiliging, schoonmaak.

Ook de ICT-afdeling valt onder mij. We zorgen ervoor dat iedereen een werkplek heeft met de benodigde apparatuur. Daarnaast moet het overal schoon en veilig zijn. Daar draag ik zorg voor.

'Eigenlijk ben ik een beetje de regeltante, haha!'

Een project waar ik me de afgelopen tijd veel mee bezig heb gehouden, is de dakrenovatie. Je vraagt dan meerdere offertes aan, vergelijkt ze, kiest daar een stuk of twee kanshebbers uit en nodigt ze uit voor een gesprek. Wanneer daar een leverancier uit is gekomen, zorg je dat alles goed is gedekt qua verzekeringen. Het product zelf moest ook worden bepaald, de keuzes zijn oneindig. Het gekozen materiaal zorgt voor een beter binnenklimaat voor onze werknemers.

Hoe ik terecht ben gekomen bij Zwartwoud? Via handbal! Ik speelde bij Kwiek Raalte en ik was op zoek naar een baan in het Noorden. De voorzitter van Kwiek is een goede vriend van onze directeur Karst en hij heeft ons aan elkaar gekoppeld. Ik startte bij Zwartwoud als Accountmanager en ging aan de slag met het Z-2-Home project.

Na een jaar besloten we dat Z-2-Home ging stoppen. Ik vond mijn werk leuk, maar had nog altijd de wens om iets met mijn studie Facility Management te doen. Toen ik dat aangaf, waren ze daar eigenlijk zelfs heel blij mee. Nu merk ik dat ik goed op mijn plek zit, ik kan mijn ei kwijt in deze functie.  

Facility is per bedrijf heel anders geregeld, ook qua mate van professionalisering. Het onderhoud van de fabriek was voor mij een nieuw onderwerp. Dat heb ik niet zo gedetailleerd op school gehad. Daar heb ik inmiddels een heleboel kennis van opgedaan.

Het leuke aan mijn werk vind ik dat het veelzijdig is. Je weet van tevoren nooit hoe je dag eruitziet en bent vaak met veel verschillende aspecten bezig op een dag. Ik hou ervan om dingen te kunnen regelen zodat het goed loopt, dat iedereen lekker zijn werk kan doen. Eigenlijk ben ik wel een beetje een regeltante, haha!

Ik vind de core business van Zwartwoud, het interieurbouwen, erg leuk. Dat je naar achteren kunt lopen en kunt zien wat we doen. Het is hier nooit saai: never a dull moment. Dan ben je weer een beetje bij en dan komt er wel weer iets nieuws op ons pad. Er zitten weken tussen dat ik denk: hoe krijgen we dit voor elkaar?! Maar het komt altijd wel weer goed.

'Ik dacht eerst dat circulariteit geitenwollensokken was.'

Ook hou ik mij bezig met een stukje kwaliteitsmanagement in de vorm van certificeringen, samen met Herman. Niet alleen in ons werk voor klanten vinden we duurzaamheid belangrijk. Ook binnen ons eigen bedrijf houden we ons hier zo veel mogelijk mee bezig. Om de kwaliteit hiervan te waarborgen, hebben we bij Zwartwoud verschillende kwaliteitscertificaten: ISO14001, ISO9001, CO2-prestatieladder, VCA, FSC, MVO en Ecovadis. Daarnaast zijn we ook een erkend leerbedrijf. Dit alles is trouwens ook terug te vinden op onze website.

Ieder jaar krijgen we (interne) audits daarvan en zorgen we dat alle benodigde gegevens worden aangeleverd en vragen worden beantwoord. 

Als je kunt zien dat een bedrijf een bepaalde certificering heeft, geeft dit aan dat zij rekening houden met en zorg dragen voor het milieu en kwaliteit. Met bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder kun je tegenwoordig bij aanbestedingen een gunningsvoordeel krijgen. We laten met certificeringen zien aan de buitenwereld dat we bewust ermee bezig zijn.

Ik dacht eerst dat circulariteit geitenwollensokken was. Maar als ik nu kijk naar de interieurs die we ontwikkelen voor onze klanten, vind ik het heel gaaf. Wij maken nu gebruik van de wereld en ik vind dat je rekening moet houden met de toekomst en de mensen die dan nog van de wereld willen genieten. Maar ik denk soms ook: wij Nederland als klein landje maken ons daar druk om, maar nu moet de rest van de wereld nog wel mee!

We moeten als bedrijf voldoen aan verschillende wet- en regelgevingen, zoals bijvoorbeeld de energiebesparingsplicht. We zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.

Daar liggen soms uitdagingen, omdat we wat achterstallig onderhoud aan het pand hadden en een inhaalslag moesten maken. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon onze vast lasten. Het kan allemaal niet tegelijk, prioritering is hierin heel belangrijk.

Mijn leukste project vond ik de interne verhuizing. Het was er echt aan toe hier om de boel op te knappen. Nieuwe vloeren, fris kleurtje op de muren en hier en daar een aantal glazenwanden om zo extra vergaderruimtes en kantoren te creëren. Nu zijn we bezig met het vernieuwen van de toiletgroep en de kantine, daar word ik zo blij van! Zo leuk om hier mee bezig te zijn!

Mijn doel is om de werkomgeving steeds een stukje beter of mooier te maken. En of dat nou groener is, qua plantjes of voor het milieu, dat maakt niet uit. Steeds een beetje verbeteren. Een inspirerende omgeving.

Zwartwoud is een hele diverse club leuke, gezellige, en slimme mensen. Die diversiteit en verschillen maken het interessant. Dat je samen mooie dingen neer kunt zetten. Daar doe ik het voor.’

Neem contact op met [name visible on live site]

We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contact