Circulariteit
"Een meubel is een tijdelijke functie van waardevolle grondstoffen."
Steeds meer bedrijven houden zich bezig met duurzaamheid en de vraag naar een circulaire inrichting wordt steeds groter. Bij Zwartwoud hebben we de kennis al vroeg in huis gehaald en blijven we ons continu verdiepen in het onderwerp circulariteit en de mogelijkheden die het biedt. Vandaag de dag kunnen we ons vooroplopers noemen in het ontwikkelen van circulaire maatwerkinterieurs.
Lees meer over onze visie op circulariteit.

Circulaire economie
We leven met zo'n 7 miljard mensen op onze planeet en elke dag komen er gemiddeld 200.000 bij. In het jaar 2050 zullen naar schatting meer dan 9 miljard mensen de planeet bevolken. Om elke dag te kunnen leven, werken en onze dagelijkse activiteiten uit te voeren, gebruiken we een enorme hoeveelheid aan producten. Zo zijn er bijvoorbeeld wereldwijd 6 miljard mobiele telefoons in gebruik. Om al deze producten dag in, dag uit te kunnen blijven maken, is een onvoorstelbare hoeveelheid aan grondstoffen nodig.
Om ervoor te zorgen dat onze kinderen ook nog kunnen genieten van onze mooie wereld, moet onze economie circulair worden. In een circulaire economie bestaat afval niet meer, doordat producten efficiënter worden ontworpen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het kabinet heeft hierover het plan 'Nederland circulair in 2050' geschreven, om ervoor te zorgen dat er in 2050 genoeg eten is voor iedereen, alsook noodzakelijke spullen als kleding en apparaten.
Een circulaire economie betekent dus vermindering van afval en vervuiling, producten en grondstoffen langer in gebruik houden en natuurlijk systemen genereren. In een optimale situatie worden alle materialen/grondstoffen telkens opnieuw gebruikt zonder verspilling en zonder afval.
Lees meer over de circulaire economie.
Circulariteit bij Zwartwoud
Zwartwoud is voorloploper in circulair maatwerkinterieur. We werken bij Zwartwoud met drie principes, die we samenvoegen: Cradle to Cradle, de 10 R'en en CO2-balans.
Met de kennis van die drie principes inventariseren we de bestaande situatie. We lopen door het gebouw en maken een inventariesatielijst van het aanwezige meubilair. Op basis van deze inventarisatie maken we een inrichtingsplan. Wat kunnen we hergebruiken en wat kunnen we herstellen? Voor de materialen die we niet kwijt kunnen in de nieuwe inrichting, zoeken we een mooie bestemming en zorgen we dat deze niet in de verbrandingsoven terecht hoeven te komen. En waar geen hergebruikte materialen voorhanden zijn, maken we gebruik van duurzame materialen. Zo verrassen we u graag met innovatieve en creatieve maatwerkinterieurs.
Lees meer over de drie principes en circulariteit bij Zwartwoud.

Een circulair intereur voor de Nederlandse Gasunie in samenwerking met Vector-i, een ecologische grastafel voor ABN Amro, volledig circulaire lampen. Zomaar een greep uit de circulaire projecten waar Zwartwoud zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden. Benieuwd naar het verhaal achter en de verhalen over deze projecten?
Bekijk onze circulaire projecten.