De R-ladder

De circulaire R-ladder geeft de mate van circulariteit aan. Hoe hoger op de R-ladder, hoe meer grondstoffen er worden bespaard. Zwartwoud kijkt op welke van de 6 tredes van de R-ladder we kunnen opereren.

De R-ladder

De R-ladder bestaat uit 6 tredes: 

R1: Refuse en rethink (afwijzen en heroverwegen)

Afzien van producten of producten intensiever gebruiken. We stellen de vraag: is dit product of materiaal echt nodig? We denken kritsch na en komen met alternatieve oplossingen.

R2. Reduce (verminderen)

Producten efficiënter fabriceren of efficiënter maken in gebruik. Zo gebruiken we minder grondstoffen tijdens de productie en het gebruik.

Zwartwoud opereert zo hoog mogelijk op de R-ladder.

R3. Re-use (hergebruiken)

We hergebruiken een product wanneer dit kan. Zoveel mogelijk producten geven we een tweede leven.

R4. Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose (repareren, opknappen, reviseren en hergebuiken) 

We repareren en moderniseren producten om te zorgen dat ze er weer uit zien als nieuw. We maken nieuwe producten van oude producten en geven deze zo een nieuwe functie.

Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal. Zo is dat ook met circulariteit.

R5. Recycling

Het verwerken en hergebruiken van materialen. We laten materialen verwerken tot grondstoffen om ervoor te zorgen dat niks in de verbrandingsoven hoeft te verdwijnen.

R6. Recover (terugwinnen)

Energie terugwinnen uit materialen. In het ideale geval maken we zo min mogelijk gebruik van deze trede van de R-ladder.

Neem contact op met [name visible on live site]

We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contact